blog

Aktuality a články z oblasti drogovej politiky

„Na stretnutie so žabou musí byť človek pripravený.“ Jedna malá žabka dokáže veľké veci - dnes už to vedia nielen pôvodné kmene z mexickej Sonorskej púšte, ale tisícky ďalších ľudí po celom svete, ktorí nabrali odvahu a absolvovali rituál s jedom z ropuchy Bufo Alvarius, najsilnejším prírodným psychedelikom na svete. Jedným z nich bol aj filmár Filip Záruba, ktorého táto skúsenosť zasiahla natoľko, že sa rozhodol o ropuche coloradskej natočiť celovečerný dokument.

Jeho audiovizuálne dobrodružstvo „Bufo alvarius - The Underground Secret“ mapuje nielen cestu skupiny statočných psychonautov do Južnej Ameriky, kde sa stretávajú s touto žabou, ale aj osobný príbeh zakladateľa transpersonálnej psychológie Stanislava Grofa, pre ktorého bol zážitok s tryptamínom 5-Meo-DMT úplne zásadný.

Po tom, čo film obletel veľa krajín a nielen v Čechách zožal veľké úspechy, sa konečne dostáva aj na Slovensko, premietanie sa najbližšie uskutoční dňa 19. novembra 2019 (utorok) v bratislavskej Novej Cvernovke.

A to je skvelý dôvod porozprávať sa o ňom s jeho autorom Filipom Zárubom. 

Zažívame dobu renesancie psychedelického výskumu a spirituálnej turistiky, ktorej súčasťou je aj vaša tému - žaba Bufo Alvarius. Ako si tento súčasný trend vysvetľujete?

Ako dôsledok veľkej svetovej krízy. Stále viac ľudí je nespojených s prostredím a spoločnosťou, v ktorých žijú, ten „normálny a správny“ život vnímajú ako plochý. Túžia po hĺbke, pátrajú po odpovediach, hľadajú zmysel bytia. Odráža sa to v stále väčšej popularite jogy, meditácií, seminárov osobného rozvoja a... tiež v užívaní psychedelických látok. Podobné je to aj v prípade odborníkov. Zväčšuje sa okruh tých, ktorí sú si vedomí, že západná medicína má svoje obmedzenia a cesty treba hľadať aj inde. Že psychedelický zážitok so správnym setom a settingom pod vedením kvalitného facilitátora môže častokrát pomôcť psychickému zdraviu človeka oveľa viac ako psychofarmaká. Skvelým príkladom je liečba PTSD - u vojnových veteránov má psychedelická terapia úžasné výsledky, tí, ktorí ju napríklad v rámci vedeckých výskumov podstupujú, majú konečne opäť plnohodnotný život, bez množstva liekov a ich vedľajších efektov.

Čo všetko dokáže konkrétne Bufo Alvarius?

Aj tu sú výskumy v plnom prúde, ale už teraz sa vie, že pri správnom zaobchádzaní dokáže Bufo Alvarius zbaviť závislosti na tvrdých drogách alebo alkohole. Vie vyliečiť depresie, už spomínaný post-traumatický stresový syndróm, úzkostné stavy, ADHD ako aj fyzické ochorenia, ktoré sú spôsobené psychosomaticky. Tiež zbavuje ľudí agresie, strachu, rasizmu, nenávisti. Žaba vám umožní zážitok absolútnej lásky a jednoty, prebúdza obrovskú empatiu a súcit so všetkým živým, toleranciu, lásku, pokoru a tiež vedie k ekologickejšiemu spôsobu života. Osobne vnímam Bufo alvarius ako liek pre človeka - jednotlivca i pre celý svet, našu planétu. Jedna z kľúčových vecí, ktoré totiž vďaka žabe zistíte, je, že všetko je prepojené. Zažijete jednotu a tento stav už vo vás zostane.

Poďme sa pri tomto zážitku trochu zastaviť. Ako sa žabí jed aplikuje, a čo presne sa s užívateľom deje?

Žabie výlučky sa užívajú vo  vysušenom stave, fajčia sa zo špeciálnej fajky alebo sa aplikujú nosom (osobnú skúsenosť mám len s prvou metódou). Účinok nastupuje extrémne rýchlo, v priebehu pár sekúnd prestanete vnímať sami seba, zabudnete na svoje telo, ego, celé svoje „ja“. Prestane existovať časová os, na ktorú sme zvyknutí, rozpadne sa duálny koncept pozorovateľa a pozorovaného, ​​stanete sa všetkým. Potom sa dostanete do fázy nebesky krásneho svetla, absolútnej lásky a v ideálnom prípade ešte do tej poslednej, kde je nič. Dokonalé nič. Popísať je to v podstate nemožné, slová sú príliš obmedzené. Toto všetko prebehne v priebehu 15 minút pozemského času, „tam“ ste večne. Zaujímavé je, že na žabe zažívajú podobné skúsenosti úplne všetci - s rôznou osobné históriou, pôvodom, miestom života. Žabia skúsenosť nemá nič spoločné s vaším príbehom, je ďaleko nad ním. Tým sa Bufo Alvarius líši od ayahuascy, LSD, peyotlu alebo hubičiek, kde sa človek dostáva do iných svetov alebo archetypálnych oblastí, do svojho podvedomia, prežíva zážitky zo svojej minulosti, z pôrodu alebo dokonca minulých životov, komunikuje s inými entitami a stále sa pri tom nachádza v tej dualite, subjektu a objektu, ja a všetko ostatné. Nič z toho u žaby (ak sa podá dostatočne silná dávka správnym spôsobom) neplatí.

A potom?

Samotný návrat z toho nádherného (ale šokujúceho) stavu do našej reality môže byť veľmi náročný a pre niekoho až bolestivý. Ľudia hovoria o tom, že sa učia znovu ovládať svoje telo, dýchať, chodiť. Niekto to utrpenie veľmi expresívne vyjadruje, ale nie je to pravidlom. V tomto momente je každopádne dôležitá podpora samotného facilitátora, šamana alebo niekoho ďalšieho z jeho tímu, kto vás láskyplne privíta a uistí vás, že je všetko v poriadku. Po chvíli ste už v podstate schopní odísť pokojne do práce, ale nemyslím si, že to je ideálne. Pretože kedy inokedy si vyhradiť niekoľko dní len pre seba, keď nie pri stretnutí s Bufo Alvarius? No a potom začína tá hlavná práca. Žaba vaše ego rozložila, v lepšej verzii znovu zložila, ukázala vám pravdu, zmysel všetkého bytia, stav, ku ktorému máte smerovať v meditáciách. A je už len na vás, ako to všetko integrujete a premietnete do praxe svojho každodenného života.

Octavio Rettig vo vašom filme hovorí, že skúsenosť s Bufo Alvarius je vhodná pre každého. Má pravdu?

Určite nemá a dnes nás mrzí, že sme práve tento Octaviov komentár do filmu zaradili. O to viac sa snažíme spoločne s filmom robiť osvetu v podobe autorských diskusií, v médiách alebo na sociálnych sieťach, a udávať veci na pravú mieru. Existuje veľa kontraindikácií, ktoré je nutné brať veľmi vážne. Žabe by sa mali zďaleka vyhnúť ľudia, ktorí nemajú v poriadku srdce, obehový systém a tlak. Potom tiež všetci tí, ktorí trpia akoukoľvek psychózou, schizofréniou, hraničnou poruchou osobnosti, či boli v minulosti hospitalizovaní na psychiatrii. Neodporúčal by som to ani tehotným ženám a samozrejme deťom alebo veľmi mladým ľuďom. Všetkých týchto účastníkov by mal zodpovedný facilitátor z ceremónie vylúčiť. A čo ešte považujem za veľmi dôležité - je lepšie, keď žaba nie je pre človeka jeho prvou psychedelickou skúsenosťou. Predsalen ide o najsilnejšie psychedelikum, ktoré poznáme.

Čo sa stane, keď sa s Bufo Alvarius stretne človek, ktorý nemá žiadne predchádzajúce skúsenosti s psychedelikami?

V najlepšom prípade nič. Niektorí ľudia si zo samotného zážitku skutočne vôbec nič nepamätajú, ich mozog totiž nedokáže to, čo sa dialo, pojať. Alebo si niečo pamätajú, ale jednoducho to nepochopia, vytesnia to a idú si ďalej v starých koľajach. Potom niečo také bolo úplne zbytočné. V horšom prípade môžu mať začiatočníci veľký problém s integráciou zážitku a s novým uchopením svojho života. Ak bola dávka dostatočne vysoká (čo je pozitívne), vnímajú potom veľmi jasne vo všetkých oblastiach svojho života, ako sú vzdialení od svojej autentickej cesty. A pokiaľ s tým niečo neurobia, nepozbierajú odvahu k zmenám, často mávajú ťažké psychické stavy, zažívajú doslova muky. Ľudia, ktorí s rozšíreným vedomím už nejaký čas pracujú, zvyčajne žijú viac v súlade so svojou podstatou, sú viac otvorení a flexibilní. Žaba mení životy aj im, ale väčšinou nie tak bolestivo. Rád by som však podotkol, že teraz dosť zovšeobecňujem, všetko je nakoniec veľmi individuálne a rôznorodé prípady nájdeme na oboch stranách spektra.

Čo teda takým začiatočníkom odporúčate?

Z môjho pohľadu je pre začiatok úplne najlepšie holotropné dýchanie. To je veľmi bezpečná cesta do zmenených stavov vedomia bez akýchkoľvek psychedelík. Potom sa človek môže rozhodnúť, čo ďalej, a či mu taký štýl práce na sebe vôbec vyhovuje. Existuje veľa iných ciest.

Koľko má v súčasnej dobe svet odborníkov na Bufo Alvarius? A fungujú facilitátori ako samostatné jednotky alebo spolu komunikujú a odovzdávajú si skúsenosti?

Koľko dnes pôsobí facilitátorov, netuším. Ako stúpa popularita žaby, objavujú sa noví a noví a rade z nich by som sa do rúk nikdy nezveril. Existujú prípady, kedy po jednom takom zážitku človek získa pocit, že už všetko vie, a že sám môže druhým žabu podávať. Hovorí sa tomu spirituálny bypass a je to veľmi nebezpečné, pretože ak platí, že Bufo Alvarius nie je hračkou pre začiatočníkov - užívateľov, pri facilitároch to platí dvojnásobne. Celosvetovo však funguje komunita skutočných expertov, medzi ktorých patria nielen skúsení facilitátori, ale aj špičkoví vedci z najrôznejších odborov, lekári, zástupcovia pôvodných šamanských kmeňov, umelci alebo vojnoví veteráni. Všetci títo ľudia, ktorí sa žabe venujú zodpovedne a do hĺbky, sa v lete stretli v Mexiku na prvom Svetovom Bufo Alvarius kongrese. Bol som tam so svojím filmom tiež pozvaný a z toho množstva zaujímavých informácií, inšpirácie, vzájomnej podpory a súznenia som bol totálne nadšený. Tam som si aj potvrdil, že to, do čoho som sa pustil, má naozaj zmysel, že celý fenomén žaby ide dobrým smerom a s prispením týchto osobností môže malá ropucha zo Sonorskej púšte dať ľudstvu veľmi veľa.

Čo najzaujímavejšie ste sa na kongrese dozvedel?

Je toho veľa, a preto sa teraz snažíme s našim filmovým tímom robiť s jednotlivými účastníkmi kongresu rozhovory, ktoré budeme postupne zverejňovať na našom webe www.bufoalvarius.com. A rozhodne chcem tiež natočiť ďalší film. Ale aby som vám teraz uviedol aspoň jeden konkrétny príklad: americkí neurovedci Dr. Juan Acosta-Urquidi a Michael Villanueva, Ph.D. zaznamenávali pomocou EEG mozgovú aktivitu ľudí pred, počas a po ceremónii s Bufo Alvarius a prišli k zisteniam, že funkcia mozgu sa počas ceremónií rýchlo a radikálne mení, dochádza k potlačeniu vĺn nášho bežného „alfa vedomia“ a radikálnemu zvýšeniu aktivity v ostatných frekvenčných pásmach. Prečo a ako k tomu dochádza sa zatiaľ nevie. Zmeny sa ale prejavili aj po ukončení ceremónie a pre mňa osobne bol najzaujímavejší poznatok, že 5-Meo-DMT trvalo aktivuje v mozgu tie oblasti, ktoré presúvajú našu pozornosť z nás samých na ostatné bytosti. To znamená, že z egoistov sa stávajú altruisti.

Rieši sa v týchto kruhoch tiež prípadný posun od látky získanej zo žaby Bufo Alvarius k syntetickému 5-Meo-DMT? Je v účinkoch nejaký rozdiel?

Rieši sa to veľmi. Podľa posledných vedeckých výskumov v nich žiadny výrazný rozdiel nie je, a čím viac o tom viem, tým viac sa aj ja sám prikláňam k používaniu čistého 5-Meo-DMT. V extrakte zo žaby je totiž nielen 5-Meo-DMT, ale aj veľa ďalších tryptamínov, u ktorých nevieme, ako presne na ľudské telo pôsobia. Pomer tých látok je navyše pri každej jednotlivej žabe iný a tak nikdy neviete, aký kokteil si akurát dávate. Ak by sa v budúcnosti oficiálne používalo 5-Meo-DMT na liečebné účely, syntetický variant je rozhodne vhodnejší. Hovoríme totiž o látke, ktorá má silný účinok už v dávke 5 mg. A tento prístup bude nakoniec lepší aj pre samotné žaby. Keď sa s nimi zaobchádza správne, odoberanie jedu im nijako neškodí - pracujete s nimi v ich pôvodnom prostredí, púšťate je späť do voľnej prírody, samotný obranný sekrét sa v ich tele do dvoch týždňov obnoví. Ale viete, akí sme my ľudia. S Bufo Alvarius už sa obchoduje na čiernom trhu, niektorí užívatelia si dokonca žaby berú domov do terárií. Ropuchy colorádske je teraz potrebné veľmi chrániť, čomu sa chcem do budúcna sám viacej venovať.

Upozorňujete, že s užívaním žaby sa musí zaobchádzať opatrne, nie je vhodná pre všetkých a aj samotný priebeh ceremónií nemusí byť práve prechádzka ružovou záhradou. Váš film pritom vyznieva veľmi pozitívne, až jednostranne. Prečo ste v ňom neukázali realitu v celej jej šírke?

Od natáčania ubehla už dosť dlhá doba a počas nej som získal veľa nových poznatkov a skúseností. Teraz by som dokument určite poňal inak, ale keď sme ho predvlani v Kolumbii natáčali, všetkých pätnásť psychonautov v podstate len inými slovami hovorilo o tom istom. Všetci na kameru hovorili, že zažili stav absolútneho pochopenia všetkého, nekonečnú lásku a neopísateľný priestor plný svetla, inteligencie a energie. Z mojej strany nedošlo k žiadnej účelové selekcii alebo cenzúre niečoho, čo by sa mi do filmu nehodilo. To, že všetci hodnotili svoj zážitok pozitívne, mohlo byť spôsobené tým, že účastníci našej expedície boli skúsení psychonauti a tiež určite aj tým, že sme sa pred rituálom so žabou zúčastnili ayahuascových ceremónií s kolumbijskými šamanmi, ktoré nás dobre očistili a pripravili. Samotné prostredie prekrásneho údolia Sibundoy a to, že sme na integráciu mali veľa času a boli sme ako partia na jednej vlne, určite tiež zohralo svoju rolu. U pár ľudí samotný rituál prebiehal trochu divokejšie, veľmi intenzívne to fyzicky prežívali, kričali a potom si nepriali, aby v takom intímnom stave boli zachytení vo filme, čo som samozrejme rešpektoval. Som však veľmi vďačný všetkým, ktorí súhlasili s tým, že vo filme budú.

V Čechách má film obrovský úspech, dokázal si už vytvoriť pomerne veľkú fanúšikovskú základňu a určite inšpiroval mnoho ľudí, či už k zamysleniu alebo priamo k vlastným psychedelickým skúsenostiam. Čakali ste niečo také, keď ste na ňom pracovali?

Pôvodne som do Kolumbie odchádzal s partiou priateľov s tým, že natočím len krátku reportáž, ktorú dám zadarmo na Youtube. Chcel som len natočiť rozhovory s ľuďmi pred žabou ceremóniou a po nej a zistiť, či u nich došlo k nejakej zmene. Keď som sa potom doma preberal tými 60 hodinami materiálu, došlo mi, že by z toho mohlo byť niečo viac, možno celovečerný dokument. Zároveň som mal pocit, že by to pre mnoho ľudí nemuselo byť vierohodné a vyvážené, a tak som sa rozhodol dotočiť ešte rozhovory s odborníkmi, akými sú Stanislav Grof, Pavol Bém a Michael Vančura. O skúsenosti hovorili s rovnakým nadšením ako naši psychonauti, takže tej vyváženosti to veľmi nepomohlo. Ale točiť ďalší rozhovor s niekým, kto to nikdy neskúsil, mi nedávalo zmysel. Že bude mať film taký ohlas, som naozaj nečakal, a keď už, tak som sa obával negatívnych reakcií. Tých je ale oveľa menej ako tých pozitívnych a film oslovuje aj ľudí, ktorí sa o psychedeliká nikdy predtým nezaujímali. Vyhrali sme s filmom veľa cien v zahraničí, alebo sa dostali do finále a do oficiálnej selekcie na mnohých filmových festivaloch. Tiež sa premietal na univerzitách, odborných konferenciách alebo najväčších psychedelických festivaloch na svete ako je Boom v Portugalsku alebo Ozora v Maďarsku a momentálne dojednávam veľa ďalších projekcií po celom svete. Príde mi celkom vtipné, že prvý film o najsilnejšom psychedeliku na svete natočila partička z Česka, a že máme doménu bufoalvarius.com.

AUTOR: Filip Záruba, režisér