blog

Aktuality a články z oblasti drogovej politiky

"Lekárska marihuana" môže byť čoskoro k dispozícií pre pacientov v Írsku po tom, čo menšinová vláda schválila zmenu využitia tejto rastliny. Návrh zákona, ktorý vypracoval írsky ľud prechádza ďalším kolom, až pokým bude vládou schválený ako zákon. Návrh zákona, ktorý bol predložený írskemu zhromaždeniu chce zlegalizovať užívanie konopných produktov pre tých, ktorí trpia chronickou bolesťou, rakovinou, epilepsiou alebo inými chorobami, ktoré sú odporúčané doktormi.

Minister zdravotníctva Simon Harris povedal, že nebude tomuto návrhu brániť v postupe, v ktorom budú rozhodovať vysokí vládni úradníci o úplnej legalizácií lekárskej marihuany.

ireland-marijuana-legalization-poll1

Pre írsku televíziu Harris uviedol, že komunikoval s radom pacientov, ktorí majú z využitia lekárskej marihuany úžitok a je potrebné aby sa vláda hlbšie zaoberala politikou marihuany v krajinách, v ktorých je už liečebná marihuana schválená.

Ďalej uvádza, že má obavy ohľadne návrhu zákona a budú sa musieť vykonať zmeny ešte pred tým, ako návrh posunú k vysokým vládnym úradníkom. Nechce aby sa stalo to, čo v USA, v ôsmych štátoch a v D.C., že sa s liečebného užívania marihuany stalo legálne užívanie pre dospelých. Harris: “ Zdieľam znepokojenie pacientov, ktorí veria, že marihuana môže byť jediné možné riešenie liečby na určité choroby a uznávam, že ich trápi naliehavosť, ktorú cítia k schváleniu tohto zákona.”

Írsko je teda ďalším príkladom rozsiahlych zmien vo svete, ktoré sa týkajú zmien regulačných politík ohľadom tzv. marihuany.  Súčasnú situáciu vo svete sme opísali v v tomto článku.

Dočítať sa o liečebnom potenciály pre rakovinu sa môžete dočítať v článku marihuana a liečba rakoviny

27. 02. 2017 | RE/set, Nina Matejčeková

AUTOR: RE/set